Reisverslag Berlijn April - Mei 2012

In de meivakantie van 2012 gaan we opnieuw richting Berlijn omdat het weer daar prachtig lijkt te worden. We hebben weer lang gewacht met het kiezen van een bestemming. De weersvoorspelling richting Berlijn was heel goed dus het wordt net als in 2009 Berlijn. We zijn wel erg gericht op mooi weer. Slecht weer en in de camper leven kan ook een keuze zijn, blijkbaar niet de onze ! We rijden 28 april Duitsland in. We rijden via de snelweg regelrecht naar Potsdam waar we op een volle camping terecht komen. Een aardige Duitse mijnheer verplaatst zijn auto zodat wij nog een redelijke plaats hebben.In de zon met een mooie temperatuur genieten we het einde van de dag. Na een regenachtig Nederlands begin is het een prachtige lentedag geweest.
Als we zondag opstaan is het opnieuw prachtig weer. Bob gaat hardlopen en daarna ontbijten we heerlijk in de door de bomen getemperde zon. Een kleine bonte specht laat zich luid horen. Na het douchen vertrekken we richting de camping in Kladow. Hier is voldoende plaats. Na de koffie vertrekken we om 12.30 uur met het veer naar de Wannsee. Hier fietsen we een route naar Potsdam waar we een Nederlandse wijk bezoeken. We zitten op een terras en bewonderen de tulpen. Dan fietsen we over een bij Grün Berlin horend schiereiland waar verschillende drukbezochte strandjes zijn. De Wannseeconferentie heeft hier in een villa plaatsgevonden. De veerboot die ons terug brengt naar Kladow is vol. Het is een mooie tocht geweest door groen Berlijn. Bij de haven eten we net als 3 jaar geleden pizza. Om 20.30 uur drinken we koffie op de camping en zijn na een prachtige actieve dag best een beetje moe. Morgen gaan we naar`de stad Berlijn.
    
     We hebben vanochtend heerlijk ontbeten in de zon. De dag is opnieuw met een stralende zon begonnen. We kopen na het ontbijt een buskaart voor de komende twee dagen zodat we in en naar Berlijn gebruik kunnen maken van allerlei vormen van openbaar vervoer. Als we met de bus X34 naar de Zoölogische Garten zijn vervoerd gaan we wandelend de stad in. Vandaag willen we naar de wijk Kreuzberg,. Morgen is het hier wellicht onrustig vanwege de 1 mei viering. We doorkruizen de wijk en bezoeken een kunstcentrum in een voormalig ziekenhuis. Na veel omzwervingen komen we via een stukje muur tenslotte uit op de de Karl Marxallée. De Oost-Berlijnse tegenhanger van "Unter den Linden". De hele dag is het heerlijk weer en we genieten volop van de Berlijnse wijken. Als we om 17.30 uur terug zijn op de camping drinken we een borrel. We hebben in Berlijn nog laat een broodje uit een supermarkt gegeten en we besluiten niet meer te koken. Na een verlaat broodje en een lekkere koffie zitten we nu in de camper. Straks lekker slapen en morgen, 1 mei, opnieuw richting Berlijn.
Vandaag is het 1 mei, de dag van de arbeid.We doen het vanochtend rustig aan. We ontbijten weer eens met verse broodjes en natuurlijk ons dagelijkse ei. In de loop van de ochtend gaan we naar de stad. Met de S Bahn komen we aan bij de Hauptbahnhof vanwaar we lopend naar de Reichstag, de Brandenburger Tor en Unter den Linden gaan. Bij de Brandenburger Tor is 1 mei bijeenkomsten in volle gang. Socialisten eten en drinken bier en sommigen van hen luisteren naar de woorden van vakbondsmensen. Het is net als de vorige dagen prachtig weer. We slenteren rond en zitten op verschillende plekken in de zon en schaduw. Na wat rondzwervingen rondom de dom komen we uit op de Hackesche Höfe, een horeca plein . Hier drinken we iets in de schaduw en vertrekken later met de S-Bahn en bus naar de camping. Als we naar de pizzeria fietsen is er een dreiging van onweer. Het rommelt even maar het komt er niet werkelijk van. De pizza smaakt weer prima en als we terug zijn op de camping, zijn we moe genoeg om te gaan slapen. Morgen vertrekken we richting Havelberg.
    
   Woensdag 2 mei vertrekken we al rond 8 uur. We rijden langs de Lidl, doen wat boodschappen en halen brood bij de bakker. Onderweg gaan we ontbijten op een prachtige plek tussen de koolzaadvelden. We willen fietsen maar het is niet eenvoudig een route te vinden. We volgen een bord dat een informatiepunt aangeeft. Het blijkt een klein natuurcentrum te zijn dat is gevestigd in een oude school. Bob vraagt een man of er een fietsroute is. Hij blijkt de beheerder te zijn van het centrum en geeft ons een kleine rondleiding. Hierna fietsen we rondom een meer en hebben op een heuvel een uitzicht over de omgeving. Later rijden we verder naar Havelberg waar we op een camperplaats staan bij een camping aan de Havel. Hier zien we de kraanvogels overvliegen die hier een leefgebied hebben. We fietsen nadat we macaroni hebben gegeten nog naar de Dom die bovenop de berg is gebouwd. Terug bij de camper gaan we binnen zitten vanwege de dorstige muggen die ons leeg willen zuigen. Rita leest en Bob werkt de website bij. Morgen zal het weer slechter worden. We zien het wel na 5 prachtige dagen te hebben genoten van de zon.

Donderdag 3 mei gaat Bob eerst weer volgens schema een uur rennen. Het is een saaie route vandaag. Een half uur langs een rechte weg heen en terug. De bruggen over de Havel zijn de enige obstakels vanochtend. Nadat we ontbeten hebben op de camperplaats met broodjes en opnieuw een eitje, gaan we op weg naar verderop. We steken met een veerboot de Elbe over en rijden door oud Oost-Duits land over onconfortabele keienstraten. Het landschap is saai, de stadjes veelal hanzesteden van vergane glorie. Als we na enige tijd een bord passeren waarop de grens tussen oud Oost en West is aangegeven, zie je een verandering van omgeving. We gaan op zoek naar een overnachtingsplek en vinden deze in Unterloh. Het is een mooie camperplaats achter een zwembad. We zijn alleen tot een uur of zes. Dan komt een man met een caravan die vertelt dat er een feestje gaat plaatsvinden die avond. Het blijkt te gaan om een verjaardag van een oudere dame. Rond 10 uur is het feest geheel over en de 6 gasten hebben niet veel lawaai gemaakt. We gaan niet laat slapen. Morgen misschien fietsen in het natuurpark.
  
  
Vanochtend, 4 mei, zijn we na het onbijt oip de fiets door het natuurgebied gefietst. Het is een bosrijk en heuvelachtig terrein. Het weer is na een buitje vannacht goed hersteld. Onderweg komen we een bord tegen waarop het niet plaatsen van een kerncentrale wordt geprezen. Blijkbaar was een centrale in dit gebied gepland. De ramp in Japan deed de Duitse regering anders besluiten. Na de fietstocht drinken we koffie, kopen broodjes bij een bakker en rijden om 12 uur richting Nederland. We lunchen onderweg op een parkeerplaats en komen rond 4 uur aan bij Erve Punte in Losser. Het SVR terrein wordt door de dochter van de oude boerin gemoderniseerd. Het is een manier om te overleven. De charme van het oude terrein wordt echter wel minder. Maar het is en blijft een mooi plekje ! We koken nog buiten maar eten deels binnen. Het wordt nu echt kouder en morgen gaan we terug naar Almere. Het bed van de camper moet zondag worden afgehaald zodat we maandag nog een dag rust hebben voor we dinsdag weer gaan werken.
De laatste dag van deze vakantie, 5 mei, rijden we terug naar Almere. We ontbijten voor het gemak bij IKEA in Hengelo. Het lijkt wel of de hele omgeving in deze IKEA ontbijt, wat een drukte ! Na het ontbijt drinken we koffie bij Bob´s moeder en daarna lunchen we bij de moeder van Rita. Om ongeveer 14.00 uur vertrekken we voor de laatste loodjes naar Almere. Hier komen we rond 15.30 uur in een opgeruimd en schoongemaakt huis waar een bos bloemen op tafel staat. Jesper en Tom zijn thuis. We ruimen de camper uit en kijken terug op een heerlijke week Berlijn en omgeving.