Reisverslag Berlijn mei 2009

In de meivakantie van 2009 gaan we voor het eerst een vakantie in de camper doorbrengen. We hebben lang gewacht met het kiezen van een bestemming. De weersvoorspelling richting Berlijn was heel goed dus het wordt Berlijn. We rijden 24 april, na familiebezoek in Hengelo, Duitsland in. We wandelen in de buurt van Ibbenbüren. Das hockendes Weib is hier een bekende steenmassa. Na de wandeling bezoeken we het stadje Tecklenburg. Dit anders zo toeristische stadje is nu nog rustig. Na een kop koffie rijden we verder op zoek naar een camping. We komen terecht op camping Elisabeth-See in Herford. Het is prachtige lentedag geweest.
Zaterdag 25 april was het weer, evenals de andere dagen,opnieuw heel goed. We vertrekken op weg naar het zuidelijke deel van het Teuteburger Wald. Hier wandelen we bij de Externsteine vlakbij het plaatsje Horn. De externsteine zijn geologisch vergelijkbaar aan das hockendes Weib. Het is cultureel en religieus interessante plaats. Onze wandeling door het bos is heerlijk. In de loop van de middag vinden we een camping op de route naar Goslar. Opnieuw hebben we een prachtig plekje in een zonnige omgeving.
Het stadje Goslar willen we de volgende dag bezoeken.
We hebben vanochtend vers water getankt en heerlijk ontbeten in de zon. De plek op de camping (foto links) was werkelijk ruim.We rijden vandaag door naar Goslar in de Harz. Het is zondag 26 april en erg rustig in Goslar. We parkeren de camper vlakbij het centrum en lopen door het mooie oude stadje. Zo zonder al te veel toeristen is het een oase van rust. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het wel drukker. Er hangen overal heksen in de stad die binnenkort op Walpurgisnacht verbrand gaan worden. Zo viert men hier het einde van de winter. Na het bezoek aan Goslar rijden we richting Okertal. We wandelen 's middags in het Okertal een uitgezette route die we onderweg overigens kwijtraken. Vervolgens zoeken we de camperplaats in Altenau op. Het blijkt een prachtige plek te zijn boven het dorp. Er komt iemand stageld halen en we mogen een vuurtje stoken. We staan tenslotte met 3 campers. Je kunt er douchen en water tanken. Een restaurant is vlakbij.
Na een rustige nacht vertrekken we maandag 27 april in de richting van het voormalige Oost-Duitsland. We rijden door de Harz, lunchen uitgebreid in een bos en zoeken langdurig naar een kampeermogelijkheid. Tenslotte komen we op een camping in Halberstadt bij een zwemmeertje uit de Oostduitse tijd. Hier staan we niet geweldig maar we zijn het zoeken zat en gaan dus maar staan. We kopen de volgende ochtend brood, ontbijten en gaan verder. Al redelijk vroeg zijn we in Magdeburg waar we rondlopen en koffie drinken. Het is een stad waar, net als in meerdere Oostduitse steden, een tram rijdt. We zijn snel uitgekeken in Magdeburg en gaan verder richting Berlijn. De volgende stad die we tegenkomen is Brandenburg.In deze oude stad vinden we een camperplaats aan de haven. We zetten de camper in het gras en lopen de stad in. Ook hier rijdt een tram. Brandenburg ligt aan de rivier de Havel. We vinden het een leuk stadje. Als we 's avonds op het terras zitten is het er echter al vlot uitgestorven.
Vandaag, 29 april, gaan we via het paleis Sans Sourci naar Berlijn. We bezoeken het park en Sans Sourci uitgebreid. Het is met het mooie weer goed vertoeven in park. In de loop van de middag gan we op weg naar Berlijn. We zoeken een plaats waar Tom en Jesper later kunnen aansluiten met de tent. Op camping Gatow Kladow vinden we wat we zoeken. Als de camper is neergezet kopen we kaarten voor het openbaar vervoer. Vanuit de camping kun je met de bus naar het centrum van Berlijn. We maken hier onmiddellijk gebruik van. We snuffelen voor het eerst aan Berlijn en eten 's avonds in de stad. Pas laat zijn we terug bij de camper en hebben vanmiddag al broodjes besteld voor het ontbijt. Morgen eerst een lekker ontbijt met verse broodjes.

Donderdag 30 april gaan we vanzelfsprekend weer naar Berlijn. We genieten opnieuw een hele dag van het mooie weer. Berlijn is een stad waar met mooi weer veel mensen op straat leven. We bezoeken 's ochtends het Joods Museum. We eten een broodje, drinken koffie en lopen door de stad. De overal zichtbare televisietoren is ingepakt. De fonteinen worden druk bezocht en bij de Dom zitten mensen heerlijk in de zon. Later in de middag genieten we van een wijntje op een terras. We zijn moe en besluiten bij de camper te eten. Na het eten wandelen we naar het meer vlakbij de camping. Op vrijdagochtend 1 mei wachten we op de camping tot Tom en Jesper aankomen uit Nederland. Ze zijn er rond 3 uur en we besluiten samen de stad in te gaan en in Berlijn te gaan eten.
In de stad lopen we langs een aantal bekende plaatsen. De Gedächtniskirche, het monument voor alle omgekomen Joden in de tweede wereldoorlog en het standbeeld van Karl Marx.. Via de dom en Unter den Linden zijn we naar de Brandenburger Tor en de Reichstag gelopen. Vanwege de 1 mei viering was het erg druk rondom de Brandenburger Tor. We aten 's avonds in een restaurant waarna we Checkpoint Charlie nog opzochten. Laat in de avond zijn we met de bus teruggereisd naar de camping.
Zaterdag 2 mei zijn we opnieuw de stad in gegaan. Opnieuw genoten we van het prachtige weer. Op een terras langs het water dronken we koffie. Later op de dag hebben we een rondvaart gemaakt die zeker de moeite waard was met het mooie weer. We slenteren nog geruime tijd langs marktjes en andere leuke plekjes. Aan het einde van de middag gaan we terug naar de camping en eten later op de avond op een terras langs het meer.
De laatste dag in Berlijn, 3 mei, besteden we aan het bezoeken van Paleis Charlottenburg. Ergens onderweg genieten we van koffie en taart. Het prachtige weer heeft veel mensen naar buiten gelokt. In de parken wordt volop gebarbecued. Wij nuttigen in een straatje achteraf een heerlijk broodje kebab met heerlijke koffie. Op de terugweg, later op de dag, stappen we uit bij het Olympisch Stadion. We lopen over het grote voorplein en zien een historisch gebouw. We gaan morgen vertrekken naar Nederland en eten vanavond op de camping. De terugreis hebben we met 2 auto's samengereden en verliep zonder problemen. We waren maandagmiddag 4 mei terug in huis.